Ons steeds groener wordende Asten

Hoek Hoogstraat/Wolfsberg

Elke dag, fietsend naar mijn werk, erger ik me eraan. Het welig tierende onkruid op veel plekken in onze gemeente. Toevallig nam Paul Bakens, onze fractievoorzitter, diezelfde week contact met mij op over dit onderwerp. Omdat we benieuwd waren naar de omstandigheden van onze gemeente op dat gebied, hebben we dinsdag 29 augustus een rondrit gemaakt door onze dorpen en hebben foto’s gemaakt. Na afloop van deze rit zijn we tot de conclusie gekomen dat Asten, Ommel en Heusden er op meerdere plekken onverzorgd bij ligt.

Enkele voorbeelden van wat we tegenkwamen: in de Hoogstraat is de oorspronkelijke beplanting volledig overwoekerd en niet meer te zien, de heg in het pad richting Strohuls is al lange tijd niet meer geknipt, op de Heerbaan/Beatrixlaan/Patersweg/Bokelcamp staan goten, stoepranden en straathoeken vol met onkruid, de verkeerssluis ter hoogte van de kruising Heerbaan/Havercamp staat ook dik begroeid. Stoepranden, straatgoten, alles staat ermee vol.

Op weg naar Heusden zien we dat de mooie haag op de Voorste Heusden bijna verdwijnt achter het onkruid en het gras, de nieuwe wijk in Heusden aan het Korenveld en aan de Dreef is verschrikkelijk om aan te zien. Het onkruid staat daar op veel plekken een meter hoog. Het prachtige muurtje op de kruising Korenveld/Dreef is al bijna niet meer te zien en het stoepje staat ook helemaal v

ol met ongewenst groen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat wij tegenkwamen. Wij, van Algemeen Belang, vinden dat we dit niet kunnen maken richting onze bewoners en voelen ons ook hiervoor verantwoordelijk. De hardwerkende medewerkers van team Udas (Uitvoeringsdienst Openbare ruimte Asten en Someren) valt niets aan te rekenen; zij voeren uit wat opgenomen is in het beleid. Algemeen Belang gaat aandacht vragen voor deze problematiek. We willen structureel geld beschikbaar stellen voor permanent onderhoud van onze dorpen en we hopen dat we hiervoor in de gemeenteraad een meerderheid kunnen krijgen. En ja, we weten dat het geld ergens vandaan moet komen en dat zal waarschijnlijk de eerste vraag zijn van overige raadsleden. Ons antwoord zal dan zijn dat wij liever kiezen voor een sobere opknapbeurt van het Loverveld waarbij we natuurlijk wel aandacht hebben voor een aantal noodzakelijke ingrepen, zoals de aanleg van een waterberging. Met het geld dat we hiermee besparen kunnen we misschien wel heel Asten, Heusden en Ommel voor de komende decennia ‘knapper’ maken én houden.

Om onze oproep krachtiger te maken vragen we onze inwoners om foto’s te maken van situaties in hun buurt.

Frank van de Kerkhof.

Hoek Heerbaan/Patersweg

2 antwoorden
 1. Bas van den Bosch
  Bas van den Bosch zegt:

  Tussen de kruiden (zelfs de grassen) die hier groeien leven veel insecten (en met name kever-achtigen). Dat is een goede zaak aangezien het aantal insecten (en met name loopkevers) in Nederland de laatste decennia met 75% is afgenomen. Daarnaast zorgen ook deze kruiden voor een afname van de hittestress.

  • Frank van de Kerkhof
   Frank van de Kerkhof zegt:

   Beste Bas,
   Bedankt voor je bijdrage. We nemen dit mee in onze afwegingen voor de toekomst.
   Groeten,
   Frank van de Kerkhof.

Reacties zijn gesloten.