Algemeen Belang wil de nodige aandacht voor een goed jongerenbeleid. We willen het jongerenwerk mogelijkheden geven, waardoor een groter deel van de Astense jeugd goed begeleid wordt. Jong Nederland, Scouting en de vele sportclubs werken preventief en zorgen samen met de gemeente voor uitvoering van een goed jeugdbeleid. Ze maken jongeren maatschappelijk actief, bieden jeugd plezier, uitdaging en structuur en leren kinderen wat respect, zelfstandigheid en samenwerken betekent. Dit zijn plezierige ontwikkelingskansen als basis voor een evenwichtig bestaan, ook voor jeugd en jongeren, die iets minder goed kunnen meekomen dan anderen. Laten meedoen is immers een kerntaak van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De transitie van de Jeugdzorg naar gemeenten biedt de kans om het jeugdbeleid in onze gemeente goed te bekijken en waar nodig te verbeteren.
De gemeente probeert regeldruk en bureaucratie voor de genoemde organisaties te voorkomen, door bijvoorbeeld het vermijden van overdreven papierwerk bij subsidieaanvragen. Het kan niet zo zijn, dat bepaalde kinderen uitgesloten worden van deelname. We moeten dan ook zorgen voor duidelijke informatie over de mogelijkheden, die we als gemeente bieden.
Zoals Algemeen Belang ook de afgelopen jaren heeft gedaan, blijven wij gaan voor een goed scala aan onderwijsmogelijkheden. Een goede spreiding en gegarandeerde kwaliteit van de betreffende scholen is daarbij de basis. Met de schoolbesturen is het SHP (scholen-huisvestings-plan) tot stand gekomen. De eerste ontwikkelingen hierin zijn al gestart. Dit zullen we dan ook volgens afspraken uitvoeren, alleen als er dringende redenen zouden zijn om enigszins af te wijken zal Algemeen Belang dit kritisch bekijken.
Naast de voorzieningen in het basisonderwijs wil Algemeen Belang handhaving van de voorziening in het voorgezet onderwijs en verdere uitbreiding van de mogelijkheden voor volwassenen- en oudereneducatie. Het aanbod aan cursussen voor volwassenen en ouderen moet afgestemd worden op de vraag en de behoefte. Bij het vaststellen van een eigen bijdrage in de kosten voor deelname wordt waar mogelijk ook gekeken naar draagkracht.
Algemeen Belang wil continu gebruik maken van alle onderzoeksmogelijkheden ten aanzien van achterstandssignalering en ontwikkeling. We willen meer aandacht besteden aan het tegengaan van schoolverzuim en het multifunctioneel gebruik van schoolgebouwen. Handhaving en alerte controle bij schoolverzuim blijft hierbij een speerpunt.
Naast welvaart, economie, veiligheid e.d. zijn welzijn en zorg voor de medemens volgens Algemeen Belang van wezenlijk belang en dus speerpunt van beleid. Het niveau van onze zorgvoorzieningen dient op een zo hoog mogelijk peil gehouden te worden inclusief de zaken, die door het Rijk aan ons zijn overgedragen. Dit zal een blijvende opgave en zorg zijn. Met name willen we hier de jeugdzorg benoemen. Daarbij richten we ons op preventie, die kan leiden tot vermindering van problemen in de toekomst. Door een integrale aanpak voorkomen we dat hulpverleners langs elkaar werken. Cruciaal voor het functioneren van het jeugdzorgstelsel is een goed ingerichte, sterke eerstelijnszorg.
Onis Welzijn is een belangrijke partner in het welzijn voor onze inwoners. Wij ondersteunen en waarderen het goede werk dat zij verrichten. Enkele belangrijke aandachtspunten van hen zijn:
- Goede ondersteuning van de mantelzorgers
- Vroegsignalering en aanpak van schulden
- Investeren in het jongerenwerk
- Actieve dorpsondersteuners in de kernen
- Aandacht voor de arbeidsmigranten (wonen, werken, taalontwikkeling, onderwijs)
De gemeente zal binnen het kader van de financiële mogelijkheden mede moeten zorgen voor het invullen van de zich wijzigende vraag. Denk daarbij aan de speciale aandacht die uit dient te gaan naar uiterst belangrijke groepen als de ouderen en mensen met een beperking. Daarbij is er veel aandacht voor het feit dat (bij voornamelijk oudere) mensen Alzheimer snel gaat verdubbelen. In Heusden is nu ook een complex van zorgwoningen gebouwd in samenwerking met diverse instanties. Dit is een goed voorbeeld wat er allemaal mogelijk is. Waar een wil is, is een weg.
In WMO-termen moeten we op alle prestatievelden een goede score hebben:
- sociale samenhang en leefbaarheid
- ondersteuning van jeugdigen met problemen
- ondersteuning van ouders van jeugdigen met problemen
- geven van advies en informatie
- cliëntondersteuning
- ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers
- bevorderen van deelname aan het maatschappelijk verkeer
- verlenen van voorzieningen aan mensen met een beperking
- bieden van maatschappelijke opvang
- bevorderen van geestelijke gezondheidszorg
- het aanpakken van verslavingsproblemen
Met name op het gebied van individuele voorzieningen maar vooral ook op het gebied van maatschappelijke participatie kan Asten nog steeds verbeteren. Ook de afstemming van hulp bij het huishouden met zorgfuncties en arbeidsparticipatie kan beter. De gemeente houdt de nieuwe ontwikkelingen m.b.t. de sociale vernieuwing nauwlettend in de gaten en wil ook op dit terrein in de kopgroep zitten.
Algemeen Belang ziet voor de gemeente als één van haar kerntaken het bevorderen van deelname van ouderen aan het dorpsgebeuren. De zorg voor ouderen is ook één van de onderdelen in het beleid t.a.v. de kleine kernen. Na de coronaperiode moeten de activiteiten voor ouderen weer de passende aandacht krijgen.
De Katholieke Bond van Ouderen, afdeling Asten-Ommel en afdeling Heusden, blijft nauw bij het gemeentelijke ouderenbeleid betrokken. Er dient volop aandacht te zijn voor de vergrijzing en de behoeften van de senioren. Algemeen Belang blijft zich vinden in de voorstellen die Seniorenvereniging Asten-Ommel doet op het gebied van:
- Huisvesting: geschikte en betaalbare woonvoorzieningen ook in Ommel en Heusden; verruiming van de regelgeving betreffende inwoning door ouders; nieuwe huisvesting voor ouderen en mensen met een beperking zo dicht mogelijk bij de voorzieningen voor ouderenzorg/ zorgpunten, bij de medische dienstverlening en bij de overige centrumvoorzieningen zoals winkels, banken etc.
- Socialisering van Ouderen: aandacht voor veiligheid rondom de woonplek; betrekken van o.a. VAC bij alle veranderingen in de openbare ruimten zoals aanleg van trottoirs, wegen, vluchtheuvels, op- en afritten; bereikbaarheid van winkelcentra voor ouderen en mensen met een beperking; bevorderen winkelmogelijkheden in kleine kernen.
- Veiligheid en verkeer: goede infrastructuur voor het langzame verkeer met ook begaanbare trottoirs met oversteekplaatsen voor rolstoelen en rollators; voldoende parkeerplaatsen voor mensen met een beperking waar dat gewenst is; onderzoek naar noodzakelijke oversteekplaatsen; toetsen van aanleg en reconstructies van wegen vanuit het aspect veiligheid met Seniorenvereniging Asten-Ommel.
- Zorg en welzijn: aandacht voor vrijwilligersbeleid; ontwikkelen van beleid om in het dreigende tekort aan vrijwilligers en mensen voor de mantelzorg te voorzien; regie van de gemeente bij overleg tussen aanbieders en vragers op de terreinen Wonen, Welzijn en Zorg; steunen van een onderzoek van Savant of de Zorgboog naar mogelijkheden van pakketten met aanvullende zorg in de kleine kernen; actief minimabeleid bij de leges voor paspoort/identiteitsbewijs; zorgen voor een informatiepakket voor iedere inwoner van Asten die 65 jaar wordt met relevante informatie over regelgeving en deelname aan activiteiten.
Algemeen Belang is het met de Seniorenvereniging Asten-Ommel eens dat:
- Er meer aandacht nodig is voor het faciliteren van huisvesting en opleiding/cursussen voor ouderen/senioren.
- De vereniging zich kan inzetten voor de gemeenschap. Daarbij is een goede samenwerking met Onis/professionals nodig en wordt zorgvuldig bekeken welke taken de vereniging verantwoord zou kunnen overnemen van een welzijnsorganisatie als Onis. Het resultaat is lagere kosten voor de gemeente en voor alle partijen: een win-winsituatie. De Seniorenvereniging Asten-Ommel heeft allerlei specialismen (oudgedienden) binnenshuis en wil deze graag delen met eenieder.
- De hiervoor genoemde prioriteiten/ wensen op het gebied van huisvesting, socialisering van ouderen, veiligheid, verkeer, zorg en welzijn voldoende aandacht moeten krijgen. Er dient ook regelmatig overleg tussen de seniorenvereniging en de politiek te zijn.
- De Seniorenvereniging Asten-Ommel ongewenste situaties kan melden (de Oren en Ogen van) ter bevordering van een veiligere en sociale leefbaarheid binnen onze gemeenschap.
- Senioren een belangrijke rol vervullen als vrijwilliger, mantelzorger, opvang kleinkinderen en delen van kennis en ervaring met jongere generaties.
- We het woord ONTMOETEN tastbaar maken: ‘wie goed doet, goed ontmoet’.
Volgens Algemeen Belang dient Asten als gemeente volledig ‘ouderenvriendelijk’ te zijn. Maatregelen op diverse beleidsterreinen (verkeer, ruimtelijke ordening, volkshuisvesting e.d.) worden getoetst aan gevolgen voor ouderen.
Bij haar beleid betreffende uitkeringsgerechtigden tracht de gemeente deelname aan het maatschappelijke verkeer te bevorderen. Zij geeft goede budgetvoorlichting en voorlichting over de mogelijkheden van bijzondere bijstand en het gemeentelijke minimabeleid. Het gemeentelijke minimabeleid dient gecontinueerd te worden met een jaarlijkse evaluatie en een gerichte voorlichting aan de burgers.
De verantwoordelijkheid voor de mantelzorg is steeds meer bij de gemeenten komen liggen, zowel in financiële als in maatschappelijke zin. Ook Algemeen Belang erkent de steeds zwaarder wordende rol van de mantelzorger binnen het veranderende zorgklimaat. Naast een toenemend gewicht van de mantelzorger in een goede Astense gemeenschap wordt ook de vrijwilliger in Asten steeds belangrijker. Er zal de komende jaren meer aandacht moeten zijn voor de rol van die vrijwilligers. Wij zijn dan ook voorstander van het terugbrengen van het steunpunt Mantelzorg naar Asten. Informatie en ondersteuning ziet Algemeen Belang daarbij als belangrijke taken voor de gemeente. Ook het zo min mogelijk bureaucratisch benaderen van de cliënt en de mantelzorger dient uitgangspunt te worden.